Föräldrakooperativ – så funkar det

Att vara del av ett föräldrakooperativ innebär ansvar och engagemang, men ger mycket tillbaka. Linbråkan drivs som en ideell förening. Här kan du läsa mer om hur föreningsarbetet fungerar och vilket ansvar du har som medlem i föreningen.

Varje familj på Linbråkan har en eller två medlemmar i föreningen. Ofta är det barnets vårdnadshavare, men det kan också vara en annan närstående till barnet. Det gör att ni får inblick, inflytande och delaktighet i ditt barns vardag. Medlemmarna ansvarar för i stort sett allt som rör Linbråkan – utom den dagliga pedagogiska verksamheten som de anställda pedagogerna sköter.

Föreningsarbetet
Styrelsen, som består av föreningsmedlemmar, väljs vid årsmötet och har ekonomiskt och juridiskt ansvar. Föreningen har också ett lagreglerat arbetsgivaransvar där vi värnar om personalens arbetsmiljö. Ett föräldrakooperativ är en demokratisk form där alla är med och bestämmer utifrån de lagar och regler som gäller. Föreningen har medlemsmöten fem gånger om året och styrelsemöten med tätare intervall.

Vi beslutar själva om vart pengarna ska gå
För att kunna bedriva fristående förskoleverksamhet får föreningen bidrag av kommunen för varje barn som finns i verksamheten enligt en särskild fördelningsmodell. Hur vi använder pengarna beslutar vi om i föreningen. Genom att medlemmarna själva gör vissa arbetsinsatser på förskolan kan vi ha högre personaltäthet och mindre barngrupp. På så sätt får medlemmarna också stor inblick i verksamheten och lär känna de andra barnen.

Onlineapotek

Det finns skillnader mellan onlineapotek apotekbutiken.com och lokala apotek. På vissa nätapotek kan du välja din egen apotekspersonal. I vissa fall kan du också hämta dina läkemedel på apoteket. Du har troligen fler valmöjligheter på nätet än i en lokal butik, eftersom nätapotek har färre kunder än lokalt ägda försäljningsställen. Vissa onlineapotek har dock begränsningar för vem de levererar dina recept till.

Om du är intresserad av att köpa läkemedel på nätet bör du tänka på några saker. Först och främst ska du se till att onlineapoteket har en säker server. Säkra servrar strippar all kundinformation, t.ex. kreditkortsnummer, innan de vidarebefordrar din beställning till rätt anställda för att ge dig ditt receptbelagda läkemedel. För det andra bör du kontrollera returpolicyn. De flesta onlineapotek tillåter dig att returnera defekta produkter till dem inom en viss tidsperiod. Slutligen, kom ihåg att läsa kundernas vittnesmål på nätet innan du köper någon medicin på nätet.

Läs mer om föräldrarnas ansvarsområden

Läs mer om insatser och fixardagar